Hari Penyu Laut Sedunia 2012


WWF-Malaysia menawarkan tiga lokasi terpilih di seluruh negara untuk meraikan Hari Penyu Laut Sedunia 2012 atau World Sea Turtle Day (WSTD) pada 16hb Jun ini. WWF-Malaysia menjemput orang ramai untuk menunjukkan sokongan anda.

Tiga lokasi sambutan Hari Penyu Laut iaitu di Terengganu, Melaka dan Sabah dengan aktiviti-aktiviti yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang keperluan untuk melindungi spesies yang terancam dan pantai. Empat tujuh spesies penyu laut boleh didapati di Malaysia.


Di Terengganu, 'Telur Penyu: Jangan Beli, Makan Pun Tidak' kempen dianjurkan bersama dengan Universiti Malaysia Terengganu dan akan diadakan di Bazaar Warisan, Jalan Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu dari jam 8.30 pagi hingga 5 petang. Aktiviti menarik termasuk lukisan muka, pameran, menandatangani ikrar, ceramah oleh penceramah motivasi terkenal, Dr Harlina Halizah Siraj, persembahan, dan penampilan khas oleh pemain dari pasukan bola sepak Terengganu, Skuad Penyu.


Sambutan WSTD juga akan diadakan di bandar bersejarah Melaka, rumah untuk spesies penyu terbesar Hawksbills di Semenanjung Malaysia. Bertemakan
'Melaka Our Home, Hawksbills Our Heritage', acara ini dianjurkan bersama dengan Jabatan Perikanan Negeri dengan kerjasama Jabatan Pendidikan, Kementerian Pelancongan, Melaka Pejabat dan lain-lain agensi kerajaan negeri. Diadakan di Dataran Pahlawan di Jalan Merdeka dari 11 pagi hingga 8 malam, orang ramai akan dirawat untuk satu hari penuh keseronokan yang menampilkan kaum penyu, lukisan muka, berikrar untuk menyelamatkan penyu yang menggunakan origami penyu dan persembahan istimewa di kalangan orang lain.


Menyertai sambutan di Semporna, Sabah tahun ini, WWF-Malaysia akan menganjurkan kem dua hari dan satu malam pada ke-16 untuk kanak-kanak tempatan. Dengan tema
‘Celebrating World Sea Turtle Day: Sea Turtle Camp’, harta-memburu permainan di pantai berdasarkan kitaran hidup penyu dan snorkeling di rumpai laut untuk mencari penyu ragut akan dijalankan. Dan jika peserta bertuah bahawa malam, mereka akan dapat melihat penyu bertelur semasa rondaan pantai sebagai musim bersarang telah mula.Maklumat lanjut boleh didapati di www.wwf.org.my. Oleh itu, membuat suatu tarikh dengan kami pada Jun 16. Jumpa anda di sana!

1 ulasan:

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox