Jangan Samakan Duit Malaysia Dengan Duit Cina Mati


Duit Cina Mati atau "Hell Bank Note" ini, duit yang biasa kaum Cina guna untuk "bakar dan hantar" kepada saudara mara mereka yang telah mati. Boleh rujuk di Wikipedia untuk maklumat lanjut.

Isu ni dah mula tersebar di laman-laman sosial di facebook mahupun blogger.  Pendapat aku pulak cubalah berfikiran terbuka jangan samakan wang kertas Malaysia dengan duit cina mati. Kenapa tidak samakan dengan duit Monopoli ? atau sebagainya yang lebih baik.

Dari segi design kedua-dua duit kertas ini tidak sama. Yang sama hanyalah dari segi warna. Warna yang terang. Tidakkah ia nampak lebih ceria dari dahulu ?

Beza hanya warna sahaja, kenapa tidak samakan warna baju yang anda pakai sama dengan warna orang keling pakai ke.. orang yahudi pakai ke ? warna rumah, warna kereta dan sebagainya. sekian...

3 ulasan:

  1. kisah warna duit pun nak buat cite kan.. pelikla pemikiran rakyat zaman skrg ni.. deyyy.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pemikiran kotor... yang kotor je nampak..

      Padam
  2. hahahahahaaaaa..... kebetulan ke rekabentuknya ?

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox