Oppa Gangnam Style - Apa kaitan Dengan Yahudi ?


Oppa Gangnam Style.
Oppa = Panggilan lelaki yang lebih tua dari perempuan.
Gangnam = Nama tempat di korea Selatan.
Style = Gaya.
Oppa Gangnam Style = Gaya seorang lelaki di Gangnam.

sumber dari Iza Zaty

Ok kita dah tahu maksud Oppa Gangnam Style, adakah ia berkaitan dengan yahudi ?
Tidak bukan. korea Selatan juga bukan lah sebuah negara yahudi. Dari maksud lagu pulak ia juga tiada kaitan dengan yahudi, ia seperti lagu cinta atau jiwang. Untuk lirik lagunya cari sahaja di google.

Kita sebagai umat islam adakah boleh untuk menerima tarian ini ?
Secara asasnya menari tidak salah. Nak buat gaya apa pun buatlah, tetapi syara'nya dijaga. Aurat dijaga, adab sopan dijaga, dan terpancar daripada tindakan kita itu wajah seorang muslim/muslimah yang beriman kepada Allah SWT, bukan sebaliknya.

1 - Baik ke tidak? Kalau baik, teruskan. Kalau tak baik, tinggal.
2 - Sopan ke tak? Kalau tidak, buat apa popularkan?
3 - Syara' atau tidak? Kalau bendanya sebuah maksiat, melibatkan pendedahan aurat dan aksi-aksi yang mengiurkan, buat apa dipertontonkan kepada ramai?

Jika dulu isu yahudi dalam demokrasi, Upin Ipin, Telefon genersi ke 4 (4G), ketupat segi tiga, hari ini  Oppa Gangnam Style pulak. Macam-macam Malaysia ni semua benda nak di yahudikan. Aku pun tak tahu hebat sangat ke Yahudi kau tu. Aku pun dah beri pendapat dalam isu demokrasi, Upin Ipin, Telefon genersi ke 4 (4G) yang diyahuduikan, baca je catatan yang lepas-lepas, tak pun cari di kotak carian.

#Jika catatan ini menyakitkan hati disebabkab berlainan pendapat harap maaf.


11 ulasan:

  1. plik jugak.. org men sebut je kn... hmmm... kesian2..

    BalasPadam
  2. ow baru tau. err, sape lah yg mula sebarkan isu tu -.-

    BalasPadam
  3. hehe. macam2. yg penting kita tahu batas

    BalasPadam
  4. ntah . boring wa ngan pemikiran manusia skrg . ntah hape2 . kaji dulu tu taknak =='





    catatan la . bukan cacatan :p

    BalasPadam
  5. Salam perkenalan.

    Silalah berkunjung ke blog saya di www.tintaasyraf.com

    Apalah sudi kiranya jika blog saya terdapat di blog list saudara/i.

    Terima kasih banyak-banyak dan salam perkenalan dariku.

    Ni pandangan saya terhadap Gangnam Style
    http://www.tintaasyraf.com/2012/09/gila-gangnam-style-dan-pesan-ustaz.html

    BalasPadam
  6. kalut btoi yang buat spekulasi gangnam style tu yahudi..
    sbo jela

    BalasPadam
  7. layan kan je tp jgn lalai sudah

    BalasPadam
  8. hahhh??!! tupat palas segitiga pun diyahudikan? ishk ishkk

    BalasPadam
  9. mcm2 pemikiran org nih...
    ketupat segi tiga yahudi..alahai sejak kecil lg gua disajikn ketupat mcm tu kat kelate sane..
    jgn kata makcik yg buat ketupat di kmpung gua ejen yahudi plak..

    BalasPadam
  10. haeh...pehal la ngn diorang nie...jlez ke ape?
    kalo nk fmous gak buat la tarian sndri!!
    nie x..nk buruk2 kn org laen pulak

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox