Bahaya Rokok Elektrik (e-cigarette)

 
Rokok ini mempunyai bateri kecil bertujuan untuk memanaskan cairan di dalamnya dan mengeluapkan wap (bukan asap). Cecair yang digunakan untuk mengeluarkan wap ialah ‘propylene glycol’ dan ‘glycerin’ yang biasa digunakan dalam nebulizer atau inhaler bagi pesakit asthma.

Propylene glycol dan glycerine inilah yang akan menyebabkan nicotine dalam rokok elektrik itu akan meruap ke udara dan disedut semula oleh perokok.

U.S. Food and Drug Administration (USFDA), satu badan yang memantau keselamatan ubat-ubatan di Amerika Syarikat mengesahkan ‘propylene glycol’ dan glycerine adalah selamat. Namun bahaya e-rokok sebenarnya terletak pada bahan nikotin yang ada dalam rokok itu.

Jumlah nicotine yang dalam e-rokok ini berbeza bergantung kenyataan tertulis dalam labelnya. Ia boleh mengandungi antara 6–8 mg dalam setiap 1 ml cecair (mg/ml), yang dilabelkan berkepekatan rendah. Ada juga yang mengandungi 16–18 mg/ml (berkepekatan tinggi) atau 24-36mg/ml (berkepekatan ekstra tinggi).

Namun harus diketahui bahawa jika semua 60 mg nikotin diserap dalam darah, ia berpotensi untuk membunuh seorang dewasa yang tidak merokok. Jumlah ini bersamaan dengan 30-40 batang rokok konvensional.

Bagi perokok tegar, oleh kerana tubuh mereka telah biasa dengan nikotin, keracunan nikotin boleh berlaku apabila kepekatan nicotine dalam darah mencapai 120 mg.

Untuk mengetahui sama ada e-rokok ini berbahaya pada kesihatan, saintis dari Bahagian Penilaian Farmaseutikal USFDA telah menguji 19 jenis e-rokok yang telah dikeluarkan oleh dua pengeluar (NJoy dan Smoking Everywhere).

Mereka mendapati terdapat bahan ‘tobacco-specific nitrosamines’ (TSNAs), yang boleh menyebabkan kanser dalam kedua-dua jenama e-rokok itu. Malah kepekatan nikotin yang terdapat dalam e-rokok tidak sama dengan nilai yang ditulis pada label. Terdapat sedikit nicotine dalam e-rokok yang dikatakan “nicotine-free”.

Ini bermakna, kebanyakan pengeluar e-rokok tidak jujur ketika mengeluarkan produk mereka. Apatah lagi belum ada undang-undang dan akta untuk memaksa pengeluar mematuhi panduan yang ditetapkan oleh WHO dan US FDA. Maka pada July 2009, US FDA telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka ‘tidak menggalakkan penggunaan e-rokok’.

Pada March 2009, Jabatan Kesihatan Kanada juga mengeluarkan kenyataan tidak menggalakkan penggunaan e-rokok. Dalam kenyataannya “Walaupun e-rokok ini dijual sebagai alternative yang selamat berbanding dengan rokok biasa, malah disebut sebagai membantu menghentikan tabiat merokok, namun e-rokok ini boleh menyebabkan keracunan nikotine dan ketagihan

Pada September 2008, World Health Organization (WHO) pula memberikan kenyataan bahawa “ tiada kajian yang sahih menunjukkan e-rokok ini selamat dan berkesan sebagai rawatan penggantian nicotine. Oleh itu, pihak pengeluar haruslah melakukan kajian yang mendalam untuk menyokong dakwaan mereka bahawa e-rokok boleh digunakan untuk mengurangkan tabiat merokok”
 
Di Singapura, penjualan dan pembelian e-rokok walaupun untuk kegunaan persendirian adalah diharamkan (illegal). Kementerian Kesihatan Singapura bimbang, e-rokok bukannya membantu perokok tegar mengurangkan tabiatnya, tetapi menarik perokok baru di kalangan remaja dan wanita.

Berhati-hatilah dengan e-rokok ini. Baru-baru ini dilaporkan seorang lelaki di Florida USA cedera parah apabila bateri yang ada dalam e-rokok meletup ketika beliau menghisapnya. Letupan itu telah menyebabkan gigi beliau di bahagian hadapan tercabut, luka teruk di hujung lidah dan mukanya cedera teruk.

Dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan hukum merokok dari pandangan Islam dan telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan dan ia adalah amalan yang membazir, berdasarkan firman Allah swt dalam yang bermaksud: “Dan ia (Allah) menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk”. (Surah al-A’raf: 157)  

Malah kajian saintifik yang dilakukan oleh WHO, jelas menolak alasan ‘menggunakan e-rokok boleh digunakan sebagai rawatan untuk menghentikan amalan merokok’. Ia tidak berkesan dan merupakan usaha yang sia-sia. 
 

18 ulasan:

  1. Bro, find more info about this e cig only write up a review, do not simply said that ALL the ecig got problem. Do your homework.

    BalasPadam
  2. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find
    a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having
    problems finding one? Thanks a lot!

    Here is my web-site ... how to get pregnant

    BalasPadam
  3. Where you can Buy Residence Cinema High-definition Projectors

    my page ... Optoma Hd33 Best Price

    BalasPadam
  4. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff
    previous to and you are just too great. I really like what you've acquired here, really like what you're saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still care for to keep it
    sensible. I can't wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.

    Here is my web-site :: buy garcinia cambogia

    BalasPadam
  5. Excellent goods from you, man. I've have in mind your stuff previous to and you're simply too
    great. I really like what you've bought here, certainly like what you're saying and the best way in which you are saying it.

    You're making it entertaining and you continue to take care of to stay it wise. I can't wait to
    learn much more from you. This is actually a
    wonderful site.

    Also visit my page; e-cigaret væske (http://bloggd.org)

    BalasPadam
  6. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you
    amend your web site, how can i subscribe for a blog site?
    The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of
    this your broadcast offered bright clear concept

    my webpage; Online HOme Careers

    BalasPadam
  7. The Jayco Eagle Can certainly make You Believe Right Inside your home

    my page :: minimize

    BalasPadam
  8. Hassle-free Guide To help Understanding Contributed Tv Concept

    Here is my webpage - withdrawn

    BalasPadam
  9. dude, y is every1 trying to say e-cig is dangerous, learn more about the liquid, and how to make the liquid, and on what basis did u get this information from copy and paste, seen the same things from others, same words do your research on your own? and as I can see it, ur putting in what the governments wants... I manage to stop smoking for 6 months now ever since i started on e-cig, last time I was a heavy smoker 2 packs a day and started smoking at the age of 13, now I have reduce my vaping to social only.

    Some countries are pushing people to start vaping and stop smoking, they did the right research. I like how england is promoting people to stop smoking and start vaping... read more, learn more, don't copy and paste like newbies do

    BalasPadam
  10. Ini semua poyo.! Kalau x tahu apa2 x yah la buat statemnt. Rokok biasa tu lg merbahaya dari rokok elektrik. Sudah tbukti. D Eropah juga mgalakkan vapor ni. Kalau e-cgrete ni ada tax confirm x haram punya.. Hampeh..

    BalasPadam
  11. org gila mana yg tulis blog ni?
    haram kan dlu rokok biasa.aku sebagai vaper akan berhenti vape..
    mana link kate WHO buat kajian tu?
    haramkan e cig yg ada 4 racun(tidak terbukti) daripada haramkan rokok biasa yg ada 4000 racun..
    baca label la gila!
    pegi jahanam kalau kau doktor sekalipun..

    BalasPadam
  12. Copy-paste bro? Are you a smoker? Org yang x smoking x layak cakap e-cig ni x baik sebab ramai dah yg berhenti merokok, lepas tu berhenti vape. Nicotine patch/gum pn mengandungi 'racun', napa x haramkan penggunaannya? Balik-balik ckp nicotine tu racun la apa la.. org yg buat statement gitu bukan chemist pn.

    BalasPadam
  13. Bkn nikotin/1ml lah..6-8mg/10 ml liquid..dalam satu botol tu kalau aku isap..mau 3-4 ari baru abis..maksudnya..dalam sehari dlm 2mg je nikotin msk dlm darah aku..jd kalo banding dengan rokok..mane lebih baik..ikut statment who pro us memay le haram sbb antara pengeluar rokok terbesar dunia..kaji la..dulu betul2 sendiri kaji..bkn dok cekop pendapat org je..mcm monyet ..ape oorg buat sume nak ikut..kalo who bagi tahu mkn tahi ni baik utk kesihat yg org mcm ni dia ikut mkn kod.

    BalasPadam
  14. Sila letakkan artikel rujukan untuk karangan ini..

    Hujah anda tidak boleh diterima..

    Markah: D--

    BalasPadam
  15. Di Malaysia ni kalu yg kerajaanx dpt amek tax mmg semuanya haram dan amat bahaya. Mcm2 cite yg menakutkan org ramai utk mgguna. Hmmmmmm....

    BalasPadam
  16. rokok elektrik jg ada cairan perisa /E-Liquid tanpa nikotin (0mg nikotin). mengenai rokok elektrik yg meletup karena rokok itu dimodifikasi sehingga tdk sesuai lagi dgn standar keamanan industri dan quality control. :)

    BalasPadam
  17. Good, ulasan mcm ni yg kita nak, bukan yg. menyokong e-cigarette, memang x jumpe la kesan negatif, memanjang positif.. aku nak tanya asal lewan-liquid tu bila isap jer, bengkak gusi? liqua tu bila isap jer sakit kepala? hanseng tu bila isap jer sakit kepala + bengkak gusi? barang setan apa yg korg taruk ni? baik aku isap dunhill lagi baik la, jual pulak tu sikit2 2 botol per customer.. hahaha kelakar la mcm org kampung meniaga.

    BalasPadam
  18. beli la liquid yg ada brand.. ni beli made in chaina.. memang la....

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.
Digalakkan memberi ulasan pendapat yang berinovasi.
Terima kasih atas ulasan.