Sistem Televisyen Terawal

John Logie Baird mencipta sistem televisyen pertamanya
Televisyen telah wujud sejak 1925. Pada waktu itu John Logie Baird telah memperkenalkan sistem televisyen pertama kepada orang awam. Sistemnya berupa satu peranti mekanikal yang menggunakan cakera berputar yang mencipta imej yang bergerak. Ia telah digunakan untuk siaran awam pertama oleh British Broadcasting Company (BBC) di London pada tahun 1929.

Vladimir Zworkyin
Merentasi Lautan Atlantik, Philo Farnsworth juga mengusahakan suatu sistem yang sama, begitu juga dengan Vladimir Zworkyin. Farnsworth menjalankan demonstrasi pertamanya pada tahun 1927 tetapi dua tahun kemudian dia telah menyingkirkan bahagian yang bergerak dan Farnsworth telah dikreditkan sebagai orang pertama yang menghasilkan sistem televisyen menggunakan elektronik sepenuhnya (beberapa sumber mengatakan bahawa Zworkyin melakukan perkara yang sama sekitar 1928 untuk Radio Corporation of America [RCA] di New York, Zworkyin di pantai timur manakala Farnswoth di pantai barat, dan kedua-duanya melakukan eksperimen untuk perkakasan elektronik daripada televisyen mekanikal).

Pada pertengahan 1930-an, BBC telah menggantikan sistem Baird dengan satu versi elektronik sepenuhnya. Baird dan Farnsworth telah bekerjasama untuk memperkenalkan sistem baharu mereka tetapi BBC hanya memilih satu sistem kompetitif. Siaran pertama BBC telah ke udara dengan program biasa pada tahun 1936 dengan lagu pengenalannya Magic Rays of Light.

Phileo Farnswoth
Di Amerika Syarikat, siaran televisyen pertama bermula pada tahun 1939 dengan pelancarannya di New York World's Fair. Pada pelancaran tersebut, National Broadcasting Company (NBC) yang telah ditubuhkan oleh RCA telah memperkenalkan rangkaian televisyennya WNBT-TV.

Kelewatan sistem televisyen di Amerika Syarikat adalah disebabkan oleh kerja-kerja pembangunan tambahan oleh Farnsworth tetapi faktor utamanya adalah untuk memperolehi hakcipta bagi paten-paten sistem tersebut.

Sistem Televisyen Amerika bukanlah benar-benar dilancarkan dalam keadaan tersedia dan popular sehingga berakhirnya Perang Dunia Kedua, di mana beberapa stesen-stesen televisyen di bandar-bandar utama Amerika telah ditubuhkan.

Inovasi Tekno0 ulasan:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox