Harga Kereta Turun - Fakta Atau Permainan DiskaunAwal bulan ini kerajaan telah umumkan 10 model kereta diturunkan harga sehingga 11%. Persoalan disini adakah ia benar-benar turun harga atau hanya permainan penunrunan harga semata-mata seperti kebanyakan di pasaraya ?

Bagi pendapat penulis ini fasa pertama kerajaan untuk turunkan harga kereta. Mungkin ia tidak nampak perubahan yang ketara hanya sekitar RM 10,000 lebih murah. Penulis juga kurang dengan isu semasa harga kereta ini. Jesteru tidak pasti kesahihan penurunan harga kerena ini.

Kerajaan menjanjkan harga kereta 30 peratus lebih murah secara berperingkat. Mungkin dalam masa 5 tahun akan datang baru boleh bandingkan harga.

Info yang penulis dapat tahu juga, harga kereta di Malaysia lebih murah berbanding negara jiran singapura. Tidak pasti kesahihannya.

Di laman-laman sosial seperti facebook kecoh dengan kepalsuan penurunan harga ini. walaupun hanya beberapa model dikatakan harga masih sama. Tapi tidak seseluruhan 10 buah kereta tersebut. Walaupun kita sebagai rakyat yang mempunyai kuasa bersuara. Kita juga patut lihat keadaan ekonomi sekeliling.

Mampu untuk memiliki kereta buatan negara itu sudah mencukupi selain menaikan ekonomi negara. Jadi bersyukurlah apa yang negara kita ada, apa yang kita perolehi. Bukan tidak bermakna tidak boleh memiliki yang lebih baik. Rezeki bukan di tangan kerajaan.

Kepada kerajaan juga, nak turunkan harga tu biar la rakyat betul-betul nampak harga tu betul-betul turun dan masih kekalkan kualiti kereta tersebut.

# Bukan untuk berpolitik hanya luahan rasa untuk dirasa.

4 ulasan:

 1. kau punya konklusi sangat lemah.buat la research sikit,psl ekonomi,pasal duti eksais,pasal cukai import,psl harga harga tu adakah mmg benar ia turun atau tidak,bkn tulis dgn hanya rasa2 shj

  BalasPadam
 2. Rasanya awak kena buat kajian lagi ni sebelum buat entry, sekadar pandangan :)

  BalasPadam
 3. hahaha. kelakar. bt kajian lagi taw. :-) chaiyok2.

  BalasPadam
 4. Bukan turun harga kereta tetapi beri diskaun kereta seperti sebelumnya. Dekat nak raya harga kereta akan turun sedikit dan dapat vaucher.

  Kalau kata kerajaan tidak mampu mengapa berjanji. AKU JANJI DICAPATI.

  KATA P.RAMLEE : APA GUNA BERJANJI, KALAU TAK DI TEPATI.

  BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox