Tip Keselamatan Cari Sponser Dalam Talian


Dua tiga hari ini dunia blogger agak kecoh dengan Kes Sponser 1, Kes Sponser 2Kes Sponser 3 dan Kes Sponser 4 [Baca Sendiri]. Hari ini banyak kes penipuan dalam talian yang sering berlaku. Penipuan penajaan dalam talian ini mungkin pertama kali. Diharap apa yang berlaku ini tidak akan berlaku lagi pada orang lain dan berhati-hatilah selepas ini.

Seperti nasihat blogger Shida Radzuan:_
"Nasihat shida kepada adik2 @ newbie jgn mudah percaya dgn org atau blogger yg korg sendri tak kenal lg2 tiba2 minta nk jd sponsor. Pkara utama pastikn korg kenal blogger atau org yg nk sponsor tu dlu supya sng nk berurusan kelak. Jadi kn pgajaran dan sempadan perkara yg tjadi hari ni utk kita semua :)"

Nasihat penulis pula sebelum sah kan sponser atau penaja dalam istilah melayunya. Kita perlu kenal pasti dahulu siapa penaja kita itu. Dapatkan maklumat hubungan yang boleh dipercayai seperti laman sosial sebenar bukan laman page. Laman Sosia itu juga pastikan tidak ragu-ragu dengan maklumat peribadinya. Jangan lupa untuk dapatkan nombor telefon, alamat untuk sahkan. Jika boleh berjumpa dan dapatkan barang tajaan itu dahulu.

Lagi sekali jangan suka menunding jari pada sesiapa sebelum mencari kebenaran dengan bukti yang kukuh. Diharap mana-mana yang berkaitan harap meminta maaf kerana mungkin apa yang kita buat boleh buat orang lain salah faham apa yang kita ingin sampaikan.

Kepada Ong Gedek tampilkan diri tunjuk sebab kenapa demi nama baik anda.0 ulasan:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox