Rumpai Laut Tiada Kolagen Tetapi Menghasilkan Kolagen


Benarkah Rumpai Laut Tiada Kolagen?
Memang benar dalam rumpai laut tiada kolagen yang ada hanyalah kandungan mineral, asid amino dan beta-karotein dan protein tingg yang membantu mengekalkan kolagen di dalam kulit. Selain itu mengandungi vitamin yang sangat baik dan antioksidan yang mampu memerangi penyakit ekszema dan rosacea. Rumpai laut mempunyai banyak vitamin B, E dan C, selain mampu mengatasi masalah keradangan kulit.


Dari Mana hasilnya kolagen dari rumpai laut ?
Kolagen adalah struktur protein yang berfungsi sebagai pelekat dalam badan. Ia adalah salah satu protein yang bermolekul makro yang menyusun tubuh manusia. Keberadaannya adalah kurang lebih mencapai 30% dari seluruh protein yang terdapat di tubuh. Dia adalah struktur organik pembangun tulang, gigi, sendi, otot, dan kulit. Serat kolagen memiliki daya tahan yang kuat terhadap tekanan. Kata kolagen sendiri berasal dari bahasa Yunani yang artinya (bersifat lekat atau menghasilkan pelekat).

Kolagen rumpai laut ini dihasilkan daripada fiber dan protien yang terdapat dalam rumpai laut itu sendiri apabila sudah diserap di dalam kulit. Apabila kolagen berkurang, kulit akan mula menunjukkan tanda-tanda penuaan, dan kedutan.Tubuh kita mampu menghasilkan kolagen dengan pengambilan Vit C, Vit B Complex dan Vitamin E yang konsisten. Dalam rumpai laut itu sendiri terdapat semua zat yang diperlukan untuk menghasilkan kolagen dan mengekalkan kolagen di dalam kulit secara semula jadi di dalam tubuh badan manusia.

1 ulasan:

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox