Bahaya Perisa Tambahan MSG


Monosodium Glutamate (MSG) atau dalam bahasa melayu mononatrium glutamat adalah sejenis bahan perisa tambahan yang ada didalam makanan segera seperti Kicap, sos tiram, mi segera nuget, sosej dan sebangainya.

MSG Penyebab Obessiti
Beberapa kajian sains mengaitkan MSG dengan pembentukan obesiti namun dengan keputusan berbeza-beza. Maksudnya terdapat kajian yang menunjukkan MSG menyebabkan obesiti dan sebahagian kajian lain pula tidak. Kajian di China dalam laporan American Journal of Clinical Nutrition (June 2011) mendapati pengambilan makanan mengandungi MSG menyebabkan obesiti. Kajian selama 5.5 tahun itu melibatkan 10 ribu orang dewasa. Golongan penyelidik mendapati subjek lelaki dan wanita yang mengambil MSG paling tinggi (5 gram sehari) mengalami berat badan berlebihan 30 peratus lebih mudah berbanding dengan subjek yang mengambil MSG pada paras paling rendah (kurang daripada 0.5 gram sehari).

pengambilan MSG secara berterusan dikatakan menyebabkan pembentukan kekebalan leptin (leptin resistance). Leptin ialah sejenis hormon dibina sel lemak dan satu daripada fungsinya adalah ia mengawal selera makan. Kekebalan leptin berlaku apabila leptin sentiasa berada paras tinggi. Pada keadaan ini leptin sudah tidak dapat berhubung dengan otak dan individu terbabit akan sentiasa lapar sepanjang masa.

MSG Merosakkan Sel
MSG mengaktifkan sel-sel secara berlebihan hingga menyebabkan ia mengalami kerosakan atau mati. Ini boleh menyebabkan pelbagai tahap kerosakan otak.


Halia Mengatasi Kerosakan Saraf
Kajian oleh saintis Arab Saudi seperti dilaporkan dalam jurnal Pakistan Journal of Biological Science (Februari 2009) mendapati halia bersifat memelihara saraf daripada kesan ketoksikan MSG. Halia kaya dengan pelbagai bioflavonoids, karotenoid dan mineral yang mampu  menghalang daripada mengalami kerosakan sel saraf. 


0 ulasan:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox