Peranan Guru/Cikgu Pupuk Minat Sains

KETUA Pengarah Agensi Nuklear, Datuk Dr. Muhamad Lebai Juri berharap supaya guru dapat meningkatkan keyakinan diri untuk mengajar subjek sains manakala pelajar dapat membuka minda dan menyemai minat untuk memilih bidang sains di peringkat yang lebih tinggi terutama sebagai kerjaya.

€œHarapan kami supaya kesedaran yang lahir daripada pengalaman perkhemahan dan sumber maklumat mengenai teknologi nuklear dapat mengurangkan persepsi kurang tepat berkaitan teknologi ini, ujarnya.

Beliau menyatakan demikian semasa merasmikan majlis penutupan program 3V Siri II di ibu pejabat agensi tersebut di Bangi baru-baru ini.

Beliau berkata, nama program tersebut juga diharap bertepatan dengan semangat Julius Caesar yang mana peserta telah datang, telah melihat dan mudah dan menguasai sedikit sebanyak ilmu berkaitan teknologi nuklear.

Menurut beliau program tersebut akan diteruskan dan akan diiringi dengan program penggalakkan sains yang lain sekiranya mendapat dana.

Sementara itu Timbalannya Dr. Muhd. Noor Muhd. Yunus semasa menutup program siri III juga mengakui teknologi tersebut dianggap sensitif dan sering di salah tafsir ekoran daripada kejadian di Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua.

Sedangkan katanya, banyak kegunaan daripada teknologi sinaran yang dimanfaatkan manusia pada hari ini.

รข€œSebagai contoh memproses bahan nadir bumi untuk yang menghasilkan sinaran radioaktif yang kita gunakan untuk tujuan tertentu, ujarnya.


1 ulasan:

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best Viewed With Firefox